VIJEST

O STRANICI

26.09.2017 00:00:00

O STRANICI

Stranica je osmišljena da čuva i evocira sjećanje na herojsku borbu boraca 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i građana tadašnjeg Bihaćkog okruga, danas Unsko-sanskog kantona (USK). Od formiranja 5. Korpusa prošlo je 25 godina i svakim danom sve se manje spominju heroji, borci i komandanti, koji su uspjeli ovaj narod odbraniti od agresora, zbog čijeg djelovanja smo proveli u okruženju 1.201 dan. Naša misija je da podsjetimo građane Bosne i Hercegovine na bitke, naše heroje i druge značajne događaje u periodu od 1992. godine do završetka rata 1995. godine. Da se istina ne zaboravi, kao ni uloga i značaj 5. Armijskog korpusa u odbrani naše domovine, jer znamo da naša djeca još uvijek u školama ne izučavaju ovaj period. Žalosno je da ni danas nemamo muzej posvećen našem Korpusu, niti centralno obilježje za sve poginule branioce.

Fotografije, video sadržaje, ratne spotove, kolumne, ratne tekstove i još dosta drugih sadržaja naši čitaoci mogu vidjeti na ovoj stranici. Također, pratit ćemo i današnja obilježavanja značajnih datuma i važnih događaja iz proteklog rata. Imaćete priliku pogledati i video intervjue sa herojima 5. Korpusa, znanim i neznanim, čiji je doprinos ogroman u toj herojskoj borbi. Ovim putem pozivamo sve građane i borce sa područja USK-a da ukoliko imaju fotografija ili video snimaka iz rata, podijele ih kako s nama, tako i sa našim građanima.

Već nekoliko godina postoji facebook grupa „BIHAĆ RATNE FOTOGRAFIJE“. U razgovoru sa našim članovima, došli smo na ideju da napravimo ovu stranicu. Nadamo se da ćemo očuvati sjećanje na herojsku borbu naših boraca, ali i najelitnijeg korpusa Armije Republike BiH, koji je časno odbranio svoju zemlju i svoj narod. Na to smo ponosni i ne smijemo to zaboraviti... I ovo je jedan od načina da se to nikad ne dogodi... 


Živjela Bosna i Hercegovina!

OBAVIJESTI